Nyheter

Här samlar vi alla nyheter, information och övriga viktigt som berör föreningen.

Filtrera
Alla kategorier

Nyheter

31 nyheter

Intressepolitik

12 juli 2024

Är det dig vi söker?

Under år 2024 ska Stockholms Dövas Förening (SDF) se över föreningens informationsmaterial och informationsnätverk då föreningens material behöver utvecklas och även digitaliseras. SDF har avsett en del ekonomiska medel och även fått beviljat olika fondmedel för utveckling av informationsmaterial. SDF söker nu därför efter en som vill vara en del av föreningens intressepolitiska informationsarbete under hösten genom att ta fram nya informationsmaterial, både i tryckt form och i digital form. Det i samarbete med bland annat produktionsbolag.

 

Är det dig vi söker?

Du kommer att fram nya informationsmaterial och kommer att jobba nära föreningens intressepolitiska sekreterare. Du ska även se över föreningens befintliga informationsmaterial och utveckla dessa samt lägga till i föreningens nya hemsida. Genom detta arbete underlättar det för föreningens intressepolitiska arbete framöver då mer faktaunderlag och informationstexter är tillgänglig.

 

Parallellt ska du även genomföra planering och marknadsföring för både babytecken och teckenspråkskurser för genomförande. Du ska även vara tillgänglig för föreningens övriga intressepolitiska arbete i mån av tid.

Det handlar om en tjänst på heltid, upp till tre månader under hösten, tidigast 16 september. Känner du att det är något för dig? Kika in annonsen vad för kvalifikationer vi efterlyser och skicka in din ansökan senast 18 augusti!

 

Klicka här för att se annonsen

Läs mer
Föreningen

11 juli 2024

Föreningen

04 juli 2024

Ny hemsida

Vi har nu delat upp hemsidan till fyra olika områden; föreningen, verksamhet, råd och stöd och en turkos sida.

 

På hemsidan kan du se allt som rör föreningen, nyheter och kommande verksamhetsprogram. Du kan också få kunskap och inspiration från olika sidor gällande t.ex. vilka rättigheter du har, hur du gör för att få olika samhällsservice eller anmäla diskriminering. Vi har också samlat fakta om döva och svenskt teckenspråk.

 

SDF vill säga ett stort tack till alla som varit del av processen och speciellt tack till de som varit referenspersoner! Vi hoppas att du som medlem eller aktiv i dövvärlden tycker om den nya hemsidan! Vi hoppas också att familjer med dövt barn och andra nyfikna på döva och svensk teckenspråk får nytta av hemsidan!

 

Berätta gärna för oss vad du tycker om sidan.

Läs mer
Föreningen

28 juni 2024

SDF:s sommar

Stockholms Dövas Förenings kansli har sommarstängt under perioden 15 juli till 19 augusti. Skulle det vara något under sommarperioden kan du maila till info@stockholmsdf.se. Detta mail kommer att bevakas sporadiskt under hela sommaren.

 

SDF har sommaraktiviteter och Café Skrubban på SDF:s gård har öppet hela sommaren! För att se SDF:s sommaraktiviteter – se vår kalender.
Café Skrubban uppdaterar aktuell information på Facebook (klicka här för att komma till Facebookssidan).
Sommarens öppettider och information om SDF:s gård och cafét hittar du här.

 

Ifall det skulle vara något gällande SDF:s gård eller Café Skrubban så kontakta caféansvarig Claudia alt sommarcaféansvarig Mehdi genom SMS/Whatsapp/FaceTime på numret 076-024 81 15. Det gäller hela säsongen maj-september.

Läs mer
Intressepolitik

26 juni 2024

Anmäl diskriminering!

Nu under juni månad har Diskrimineringsombudsmannen (DO) gått ut med att de utrett situation kring tolk och vård där en döv kvinna upprepande gånger besökt vården i Gävleborgs regionen. Vid dessa besök fick hon i förväg information att tolk ska finnas. Trots att hon har döv och trots att hon tydligt kommunicerat att tolk ska finnas har hon inte fått tolk. I DO:s utredning slår de fast att kvinnan hade rätt till tolk enligt hälso- och sjukvårdslagen, och att det handlar om bristande tillgänglighet till vård enligt diskrimineringslagen. DO begär därför att Gävleborgs region betalar 50 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.

 

För Stockholms Dövas Förening är detta en stor seger. Det är djupt beklagligt att liknande situationer händer i Gävleborgs region, Region Stockholm och på många fler regioner i Sverige. Men att DO har utrett och bekräftat att det är en fråga om diskriminering är en viktig markering.

 

Du kan också anmäla! Vad kan du anmäla? Du kan anmäla vad som helst!
Kring tolk kan du anmäla om

  • Tolk kommer inte
  • Vården eller myndighet beställer inte tolk
  • Tolkens kvalité uppfyller inte krav på situation
  • Andra brister i tolksituation

 

Du kan också anmäla om någon myndighet (t.ex. kommun eller Försäkringskassan) inte bemöter dig på rätt sätt, eller om du upplever diskriminering på din skola eller arbetsplats. Du kan göra en anmälan till t.ex. Patientnämnden, IVO, DO eller JO. Se våra mallar och förklarning på vår hemsida eller kontakta kansliet för råd och stöd.

 

Här hittar du vår mallar!

 

Är vi fler som anmäler diskriminering så kan vi tillsammans förändra samhället till det bättre!

Läs mer
Föreningen

23 maj 2024

Intressepolitik

23 april 2024

Föreningen

12 april 2024

SDF på plats på nya Dövas Hus

Efter en lång väntan, renovering och inredning samt uppackande av alla hundratals flyttlådor är SDF:s kansli äntligen nu på plats på nya Dövas Hus!

Snart är det också dags för medlemmarna att njuta av den nya lokalen med invigningen 4 maj!

 

Vad gäller nu under våren? SDF:s kansli tar endast emot förbokade besök. Både telefontider och besökstider är samma som tidigare: måndagar-torsdagar kl 9-15 och fredagar kl 9-12. Kansliet har lunchstängt kl 12-13.

 

Vår besöksadress är numera: Gustavslundsvägen 168A, 1tr, Alvik.

Ska du skicka brev eller paket till oss? Vår nya postadress är:
Stockholms Dövas Förening
Box 140
Gustavslundsvägen 159
167 51 BROMMA

 

SDF är också glada över att vi kommer att samarbeta närmare med tre föreningar i Stockholm framöver då vi får deras kanslipersonal som våra nya hyresgäster där de hyr kontorsplats av oss. Dessa föreningar är: Stockholms Dövas Ungdomsråd (SDUR), Stockholms Dövas Pensionärsförening (SDP) och IK Hephata. Välkomna!

 

Har du frågor eller funderingar? Kontakta gärna oss SDF!

Läs mer
Föreningen

29 februari 2024

Glädjande besked från regionen!

Regionstyrelsen har nu förra veckan beslutat fördelning av det intressepolitiska bidraget för år 2024 vilket innebär ökning för Stockholms Dövas Förening. De har beslutat att SDF får ca 3 800 000 kr för år 2024, jämfört med 3 570 000 kr för ifjol, år 2023.

 

Om vi tittar bakåt till 2019, då fick vi 3 100 000 kr, sen efter omorganisationen 2020 där vi utökade föreningens intressepolitiska arbete så beviljades vi 3 200 000 och året därpå utökades det ännu till 3 400 000 kr. Det innebär skillnad på ca 700 000 kronor på 6 år vilket är en stor bekräftelse på föreningens intressepolitiska arbete! Intressepolitiskt arbete är vi alla del av, både styrelsen, kansliet och du som vår medlem uppmärksammar och lyfter olika situationer och behov.

 

Utan dig, inget SDF! Tillsammans fortsätter vi arbeta för föreningens vision, Teckenspråk genom livet!

Läs mer
...
Org. nr: 1234567890Swish: 123456789Bankgiro: 336 - 2571