Om Stockholm Dövas Förening

Välkommen till Sveriges största dövförening som följer visionen teckenspråk genom livet!

Föreningen

En mötesplats på teckenspråk

Stockholms Dövas Förenings verksamhet går ut på att döva kan träffas, umgås och göra saker tillsammans i teckenspråkig miljö. Föreningen bedriver informativ, social, kulturell och intressepolitisk verksamhet. På Dövas Hus och SDF:s gård ordnas kurser, föreläsningar, fester, debattkvällar, sportkvällar och mycket mer. Därtill kommer sektioners, klubbars och närstående föreningars verksamhet t.ex. träffar för pensionärer och döva med funktionsvariationer.

Om föreningen

Styrelse & kansli

Styrelsen har i uppdrag att leda verksamheten i överensstämmelse med stadgar och enligt beslut fattade på års- och föreningsmöten. Styrelsen består av en ordförande, vald på ett år i taget och 6 eller 8 ledamöter. Årsmötet beslutar om sex eller åtta ledamöter som väljs två år växelvis.

 

Föreningens personal arbetar på Dövas Hus med föreningens administration, ekonomi, medlemsverksamhet, information, intressepolitik, medlemsvård, caféverksamhet med mera. Personalen svarar dessutom för att alla beslut som fattas av styrelsen verkställs samt håller kontakt med myndigheter och övriga organisationer.

 

 

Valberedningen

Valberedningens uppdrag är att följa styrelsearbetet inom Stockholms Dövas Förening och att till årsmötet förslå lämpliga kandidater till de poster i styrelsen och övriga förtroendevalda roller inom föreningen som skall tillsättas. Valberedningen föreslår också mötesfunktionärer till årsmötet. Valberedningen ska bestå av tre personer, varav en är sammankallande, som väljs på årsmötet.

 

Samordningsgrupp & arbetsgrupper

Stockholms Dövas Förening har tre samordningsgrupper där styrelseledamöter fördelas in för att underlätta styrelsens arbete och rutiner. Varje samordningsgrupp har samordningsansvar för eget verksamhetsområde och tillhörande arbetsgrupper.

 

Stockholms Dövas Förening har arbetsgrupper/verksamhetsinriktade grupper som ligger under samordningsgrupperna. En arbetsgrupp ska bevaka och arbeta för en viss fråga eller ha hand om vissa evenemang inom sitt intresseområde. Varje arbetsgrupp innehåller representant från styrelsen, ideella medlemmar och en från kansliet som arbetar tillsammans. En arbetsgrupp kan bildas i samordningsgrupp eller vid föreningsmöte.

 

Sektioner

Stockholms Dövas Förening har flera sektioner under föreningen. En sektion kan rikta sig mot ett visst fysiskt verksamhetsområde eller ha spetsintresse. En sektion har ingen styrelse utan enbart sektionsledning samt kallar till rådsmöte för vägledande beslut och dialog. Varje medlem i sektion måste också vara medlem hos föreningen.

Organisationsskiss

Stockholms Dövas Förening har tre olika samordningsområden; organisation, verksamhet och intressepolitik. Varje område har sin egna fokus och prioriteringar. Gemensamt är visionen "Teckenspråk genom livet".

Mer om föreningen

Föreningen

27 juni 2025

SDF:s sommar

SDF:s sommar

 

Nu är det sommar och det innebär att föreningens verksamhet och café flyttar till SDF:s gård.
Café Skrubban kommer främst ha öppet på tisdagar och lördagar under sommaren, kl. 10.-15.
Det kan även ske förändringar som t.ex. extra öppet eller stängt pga. regn.
All viktig information uppdateras löpande på Café Skrubbans Facebook-sida.
SDF kommer även ordna olika slags verksamhet under sommaren, främst på SDF:s gård men det kan hända att det sker något på Dövas Hus.

 

Håll utkik på kommande verksamhet!

 

När det gäller kansliet, så har kansliet sommarstängt under perioden 4 juli till 10 augusti.
Är det något under perioden kan du maila till info@stockholmsdf.se och vi återkommer så snart vi kan.
Håll reda på SDF:s kommande verksamhet på hemsidan samt sociala medier för information under sommaren.

Stockholms Dövas Förening önskar er alla en glad sommar och vi ses på SDF:s gård!

Läs mer
Intressepolitik

09 juni 2025

Summering intressepolitik maj

Här summerar SDF vårt intressepolitiska arbete under maj och berättar vad som sker i juni.

 

Inför den nya socialtjänstlagen
SDF är med i referensgruppen för God och nära vård samt framtidens socialtjänstlag. Nu är det beslutat att en lag träder i kraft 1 juli 2025 och på olika möten har Stockholms stad presenterat de största förändringar som väntas, bland annat att det ska vara mer förebyggande arbete, att olika insatser ska kunna genomföras utan individuell behovsbedömning. Arbetet fortgår fortfarande och kommer att pågå en lång tid framöver, där SDF kommer bevaka stadens omställning till framtidens socialtjänst.

 

Tolkfrågor
Den 13 maj deltog SDF på samverkansmöte med Stockholms tolkcentral. På mötet togs flera saker upp, bland annat: statistik för januari–april 2025, ny organisationsskiss, Tolkcentralen på sociala medier, kontaktvägar, Tolkcentralens ekonomi och Tolkportalen. Summeringen i sin helhet finns på vår hemsida – klicka
här!

 

Döva gode män
Ett möte var inbokat i maj med överförmyndarförvaltningen men tyvärr ställdes mötet in på grund av tolkbrist. SDF söker nu nytt mötesdatum. Syftet är att på mötet lyfta fram de utmaningar som finns för döva gode män och vikten av att döva som behöver god man får rätt till teckenspråkig god man.

 

Evenemang under maj
SDF har genomfört två evenemang – ett seminarium Med utblick på svenskt teckenspråk 2025 på det svenska teckenspråkets dag den 14 maj som blev fullsatt och en informationskväll den 22 maj kring teckenspråkiga stödverksamheter som finns i Stockholmsområdet, där Samhällsvägledningen på teckenspråk, Svenska kyrkan, NKJT och BOUJT samt Döv- & Dövblindteamet kom och berättade om deras viktiga arbete.

 

SDF:s kommande intressepolitiska händelser
11/6 Järvaveckan (obs ny tid kl 13.00-18.00)
12/6 Järvaveckan (obs ny tid kl 11.00-14.00)
12-15/6 SDR:s kongress (livesändning från Dövas Hus & SDF:s gård, läs mer på vår hemsida)
24/6 Möte med Stockholms stads barnombudsman Lina Lundström

 

ALLA ÄR VAMRT VÄLKOMNNA MED TILL JÄRVAVECKAN! Klicka här för att läsa mer!

 

Har du idéer, förslag eller feedback? Kommentera gärna! Eller dela med dig genom att maila SDF:s intressepolitiska ansvarig på elsa@stockholmsdf.se eller ring bildtelefon på sdf@ectalk.se.

 

Tack att du bidrar till SDF:s intressepolitiska arbete!

Läs mer
Intressepolitik

27 maj 2025

Summering från samverkansmötet med Tolkcentralen

Den 13 maj deltog SDF, via Elsa Brunemalm, i samverkansmöte med Stockholms tolkcentral. Den 1 maj bildades en ny sektion inom Region Stockholm där Tolkcentralen, Syncentralen, Döv- & Dövblindteamet samt Taltjänst nu samlas under ett gemensamt paraply. Anna-Lena Christensson Österberg har tillträtt som sektionschef, med ansvar för bland andra Marianne Risberg (chef för Tolkcentralen) och Gunilla Kvist (chef för Döv- & Dövblindteamet).

 

Statistik för januari–april 2025 visar att tolkbristen för teckenspråkstolkning och dövblindtolkninbg har ökat till 3,1 % jämfört med 0,6 % samma period förra året. Det motsvarar 228 uppdrag eller 441 timmar som inte kunnat genomföras. Samtidigt har tolkstöd (döva teckenspråkstolk) förbättrats – bristen har minskat från 20 % till 9,5 %. Antalet beställningar ökar, men fler tolkar tackar nej till uppdrag. De flesta avbokningar görs av enskilda användare.

 

Från och med 14 maj finns Tolkcentralen på Facebook och Instagram – ett viktigt steg för ökad tillgänglighet och transparens! SDF har länge drivit frågan och ser detta som en stor framgång. Vi lyfte även vikten av att sprida kunskap inom regionen, bland annat genom insiktsutbildningar som redan finns bland annat i Södermanland och Skåne.

 

SDF lyfte också behovet av fler kontaktvägar via videosamtal, särskilt för yngre användare som inte har bildtelefon. Tolkcentralen förklarade att appar som FaceTime och WhatsApp inte får användas på grund av GDPR, då deras servrar är placerade utomlands men att EU nu ser över möjligheten till lättnader där individen själv kan samtycka till risker. Vi lyfte även att tolk ibland nekas vid introduktion på praktikplatser och det skulle de se över.

 

Trots att staten tilldelat hela 28 miljoner kronor till Region Stockholm i år (jämfört med 10 miljoner i fjol), har endast 4 miljoner kronor extra tilldelats Tolkcentralen då regionen valt tolka riktlinjerna mer snävt än tidigare. Regionens tolkning av regeringsbrevet är mycket strikt, vilket väcker oro. SDF kommer bevaka frågan.

 

Tolkportalen har fått en ny IT-leverantör, men de tar inte ansvar för tidigare programmeringskoder. Det har lett till förseningar. Lansering var planerad till juni, men väntas nu ske tidigast i augusti. SDF har föreslagit att intresseorganisationer bör få delta som referens- eller betaanvändare. SDF lyfte rutinerna vid tolkbrist och TC bekräftade att tolkanvändare alltid har rätt till att begära en andra sökning.

 

Viktig påminnelse: Vid tolkbrist eller felaktig hantering – gör alltid en anmälan till patientnämnden!

Här har vi samlat tips och stöd kring att göra en anmälan!

Läs mer
Föreningen

20 maj 2025

SDF:s valberedning 2025/2026

SDF:s valberedning 2025/2026

Vid det senaste årsmötet beslutades att valberedningen (VB) ska väljas i samband med föreningsmötet den 19 maj och SDF hade fått in flera namnförslag och det var tre som tackat ja till att ställa upp som valberedning.
Charlotte Eriksson, Ola Lundström och Lisa Åström.

Det blev en diskussion om hur valberedningen ska arbeta och delta på föreningens verksamheter med tanke på att Ola Lundström bor i Leksand.
Ifall det fanns någon annan medlem som skulle kunna tänka sig ställa upp så ville föreningsmötet hellre välja medlemmar som bor i Stockholm.

Britt Karmgård ställde upp och då hade vi fyra namn som ställde upp.
Föreningsmötet valde att välja in Charlotte Eriksson, Lisa Åström och Britt Karmgård.
Internt i valberedningen bestämde de att Lisa Åström ska vara sammankallare.

Ni kontaktar valberedningen genom att maila till vb@stockholmsdf.se

En bild på trion

Läs mer
Föreningen

20 maj 2025

Albert Bergs utmärkelse 2025

Alberts utmärkelse 2025

 

Kitty från styrelsen presenterar utmärkelsen samt vem som fått utmärkelsen år 2025 som delats ut i samband med teckenspråkets dag på Dövas Hus.
Albert Bergs utmärkelse hyllar insatser som synliggör och främjar svenskt teckenspråk till nytta för döva och svenskt teckenspråk inom Stockholms län.
Vi har fått in förslag på personer som skulle kunna få utmärkelsen och vi har kommit fram till att ge år 2025s utmärkelse till Thomas Björkstrand.

 

Motivering:
Thomas Björkstrand har sedan slutet av 1990-talet arbetat med att utveckla och digitalisera svenskt teckenspråkslexikon. Hans gedigna insatser har gjort det svenska teckenspråket mer tillgängligt och synligt i samhället, vilket har haft en stor positiv inverkan på dövas vardag.
Genom att leda Stockholms universitets arbete med framtagandet av en sökbar digital databas, idag bland de allra mest sökta webbsidorna på Stockholms universitet med över 21 500 tecken, har Thomas bidragit till att stärka det svenska teckenspråkets betydelse samt en djupare förståelse av språket.
Utöver det har han även i sitt arbete administrerat den populära Facebookgruppen Teckenspråkslexikon.
Hans arbete har varit viktig för att främja ett jämlikt samhälle där döva kan delta fullt ut och där det svenska teckenspråket uppmärksammas och synliggörs.
Tack Thomas för dina insatser för det svenska teckenspråket!

 

Thomas var tyvärr förhindrad att delta i samband med utdelningen.
Han närvarande istället vid SDF:s föreningsmöte måndagen den 19 maj.
Han höll en fin tacktal där han även tackade Brita Bergman, professor emerita, som var på plats.
Det var hon och Inger Ahlgren som lockade honom till Universitet för att arbeta med teckenspråkslexikon.

 

 

Läs mer

Ändamål och vision

Teckenspråk genom livet

Alla individer med hörselnedsättning, oavsett grad och tekniskt hjälpmedel, ska ha rätt till teckenspråk från födseln till ålderdom. Anhöriga ska också få rätt till teckenspråk. Teckenspråk är verktyget för fullständig kommunikation utan några hinder. Enligt Stockholms Dövas Förenings stadgar är ändamålet för föreningen;

 

  • tillvarata dövas teckenspråkiga, kulturella och sociala rättigheter,
  • främja social samvaro bland döva,
  • arbeta för god kvalité inom vård, fostran och utbildning av döva barn och ungdomar,
  • främja stöd och service för döva som behöver,
  • informera om dövas livssituation,
  • verka i enlighet med SDR:s mål och inriktningar,
  • tillsammans med myndigheter och organisationer verka för att förbättra dövas möjligheter att ta del av samhällsutbudet

Likabehandlingsarbete

Stockholms Dövas Förening anser att alla människor har lika värde oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion, trosuppfattning, funktionsförutsättning, sexuell läggning eller ålder. Hos SDF är alla välkomna att känna sig delaktiga utifrån sina individuella möjligheter, resurser och behov. SDF följer Sveriges Dövas Förbunds likabehandlingsplan som ska utgöra ett stöd för SDR och alla tillhörande regionala och lokala organisationer. Målet med likabehandlingsarbetet är att alla människor ska känna sig trygga och välkomna. Arbetet tar sin utgångspunkt från faktorer som antiaudism, antirasism, HBTQ, genus, ålder samt funktionsvariationer. Har du frågor eller synpunkter kring SDF:s arbete kring likabehandling? Vill du rapportera något? Kontakta oss eller fyll i formuläret!

Lämna förslag och feedback
Org. nr: 802000-7046Swish: 123 468 80 99Bankgiro: 336 - 2571