Om Stockholm Dövas Förening

Välkommen till Sveriges största dövförening som följer visionen teckenspråk genom livet!

Föreningen

En mötesplats på teckenspråk

Stockholms Dövas Förenings verksamhet går ut på att döva kan träffas, umgås och göra saker tillsammans i teckenspråkig miljö. Föreningen bedriver informativ, social, kulturell och intressepolitisk verksamhet. På Dövas Hus och SDF:s gård ordnas kurser, föreläsningar, fester, debattkvällar, sportkvällar och mycket mer. Därtill kommer sektioners, klubbars och närstående föreningars verksamhet t.ex. träffar för pensionärer och döva med funktionsvariationer.

Om föreningen

Styrelse & kansli

Styrelsen har i uppdrag att leda verksamheten i överensstämmelse med stadgar och enligt beslut fattade på års- och föreningsmöten. Styrelsen består av en ordförande, vald på ett år i taget och 6 eller 8 ledamöter. Årsmötet beslutar om sex eller åtta ledamöter som väljs två år växelvis.

 

Föreningens personal arbetar på Dövas Hus med föreningens administration, ekonomi, medlemsverksamhet, information, intressepolitik, medlemsvård, caféverksamhet med mera. Personalen svarar dessutom för att alla beslut som fattas av styrelsen verkställs samt håller kontakt med myndigheter och övriga organisationer.

 

 

Valberedningen

Valberedningens uppdrag är att följa styrelsearbetet inom Stockholms Dövas Förening och att till årsmötet förslå lämpliga kandidater till de poster i styrelsen och övriga förtroendevalda roller inom föreningen som skall tillsättas. Valberedningen föreslår också mötesfunktionärer till årsmötet. Valberedningen ska bestå av tre personer, varav en är sammankallande, som väljs på årsmötet.

 

Samordningsgrupp & arbetsgrupper

Stockholms Dövas Förening har tre samordningsgrupper där styrelseledamöter fördelas in för att underlätta styrelsens arbete och rutiner. Varje samordningsgrupp har samordningsansvar för eget verksamhetsområde och tillhörande arbetsgrupper.

 

Stockholms Dövas Förening har arbetsgrupper/verksamhetsinriktade grupper som ligger under samordningsgrupperna. En arbetsgrupp ska bevaka och arbeta för en viss fråga eller ha hand om vissa evenemang inom sitt intresseområde. Varje arbetsgrupp innehåller representant från styrelsen, ideella medlemmar och en från kansliet som arbetar tillsammans. En arbetsgrupp kan bildas i samordningsgrupp eller vid föreningsmöte.

 

Sektioner

Stockholms Dövas Förening har flera sektioner under föreningen. En sektion kan rikta sig mot ett visst fysiskt verksamhetsområde eller ha spetsintresse. En sektion har ingen styrelse utan enbart sektionsledning samt kallar till rådsmöte för vägledande beslut och dialog. Varje medlem i sektion måste också vara medlem hos föreningen.

Organisationsskiss

Stockholms Dövas Förening har tre olika samordningsområden; organisation, verksamhet och intressepolitik. Varje område har sin egna fokus och prioriteringar. Gemensamt är visionen "Teckenspråk genom livet".

Mer om föreningen

Föreningen

07 november 2024

SDF:s tjänster 2025

SDF:s kansli 2025

SDF har tidigare informerat att föreningens verksamhet och utbud kommer att ses över i samband med flytt till nya Dövas Hus och att en översyn av tjänsterna samt dess tjänstebeskrivning på kansliet också samtidigt görs.

 

SDF:s styrelse har nu, efter dialog med anställda, genomfört en överblick av föreningens verksamhet och arbete i den nya lokalen. Det innebär att styrelsen har beslutat om en mindre omorganisation i kansliet som är naturliga med tanke på föreningens resurser.

 

I stort sett är det inte större förändringar efter omorganisationen. I av tre befintliga tjänster kommer mindre justeringar ske. Tidigare intressepolitisk sekreterare hade även ansvar för föreningens kommunikation. I den nya organisationen kommer tjänsten fokusera på enbart intressepolitik. Tidigare caféansvarig (med ansvar för administration) kommer efter omorganisationen bli café- och kommunikationsansvarig. Tjänsten kommer då jobba med både café och föreningens kommunikation. Både tjänsterna är fortsatt på 100%. Nuvarande tjänsten som cafébiträde är på 25% och kommer att ökas till 50% och få titeln lokalvårdare och caféassistent.

 

 

SDF:s kansli 2025 efter omorganisation (5.5 tjänster):
Kanslichef 100%
Ekonomiansvarig 100%
Intressepolitisk ansvarig 100%
Verksamhetsansvarig 100%
Café- och kommunikationsansvarig 100%
Lokalvårdare och caféassistent 50%

 

SDF:s kansli idag (5.25 tjänster):
Kanslichef 100%
Ekonomiansvarig 100%
Intressepolitisk sekreterare (kommunikation) 100%
Verksamhetsansvarig 100%
Caféansvarig och administration 100%
Cafébiträde 25 %

 

 

Den nuvarande tjänsten caféansvarig och administration så går den ut i december och vårt nuvarande cafébiträde går i pension vid årsskiftet. Det innebär att tjänsterna café- och kommunikationsansvarig samt lokalvårdare och caféassistent kommer att utannonseras snarast möjligt. Vi kommer även presentera och efterlysa efter extra resurs för år 2025. Håll utkik!

 

Vid frågor eller funderingar kontakta kanslichef Henrik Sundqvist, henrik@stockholmsdf.se.

Läs mer
Intressepolitik

24 oktober 2024

Samverkansmöte med Tolkcentralen

SDF var med på höstens samverkansmöte med Tolkcentralen. På mötet har olika information gåtts genom som t.ex. statistiken för januari-september 2024 där siffrorna är ganska oförändrade. Totala tolkbristen är på 2%. Dock är tolkbristen för själva ”tolkstöd” (döv teckenspråkstolk) fortsatt väldig hög som ligger på 24%. Anledningen enligt Tolkcentralen är att det inte finns tillräckligt många döva teckenspråkstolkar och de har dialog med berörda tolkbolag kring problemet. SDF lyfte också problematiken med akut beredskapstolk där det finns ett stort mörkertal då inte alla vårdmottagningar vet hur det fungerar med tolk och vilka skyldigheter vården har.

 

Annan sak som diskuterades var Tolkportalen. Med på mötet fanns den nya förvaltningsledaren från Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. SDF och andra föreningen lyfte att det är helt oacceptabelt att processen fördröjts så länge samt efterfrågade tidsplanen kring förbättringsarbetet. De informerade då att vissa förbättringar är på gång och att en kallelse till referensgrupp ska skickas ut under november. Motståndet från regionen ligger i att det är utvecklingsstopp inom förvaltningen och det är endast underhåll för olika it-lösningar just nu på grund av ekonomin. SDF lyfte att Tolkportalen har många stora brister och kommer att fortsätta påtala dessa oavsett regionens budget.

 

Kvalitativt arbete kring Tolkcentralens kundtjänst var också en annan fråga som SDF lyfte där vi frågade hur Tolkcentralen jobbar för att kvalitetssäkring och vilka verktyg som används för utvärdering av bemötande och service. Svaret var att de har möten varann vecka och använder ett standardsvar. SDF:s medskick var då att de bör utveckla utvärderingsarbete för bättrad kundbemötande.

 

SDF frågade också kring Tolkcentralens egna budget och hur prognosen ser ut under 2024. De hade inte siffror på plats men informerade att det just nu ligger på ca 650 000 kr i underskott men att de räknar med att det blir plus/minus/noll vid årets slut. Under hösten kommer färre omkostnader kring tolkuppdrag att godkännas för att spara in pengar. SDF lyfte då att det bör vara lika för helår.

 

På mötet lyfte FSDB Stockholm Gotland frågan om vardagstolkning inom kulturområdet, tolk till museibesök, och vi fick alla veta på sittande möte att Tolkcentralen anser enligt Museilag (2017:563) att de ansvarar för att ordna tolk till museibesök på alla museer som är statliga, regionala och kommunala och hänvisar till att museerna har ansvar att tillgodose tolkar. Detta gäller alla, föreningar som privatpersoner som vill besöka museer och behöver tolk. FSDB Stockholm Gotland har följt upp detta och vi kommer även att meddela SDR.

Läs mer

Ändamål och vision

Teckenspråk genom livet

Alla individer med hörselnedsättning, oavsett grad och tekniskt hjälpmedel, ska ha rätt till teckenspråk från födseln till ålderdom. Anhöriga ska också få rätt till teckenspråk. Teckenspråk är verktyget för fullständig kommunikation utan några hinder. Enligt Stockholms Dövas Förenings stadgar är ändamålet för föreningen;

 

  • tillvarata dövas teckenspråkiga, kulturella och sociala rättigheter,
  • främja social samvaro bland döva,
  • arbeta för god kvalité inom vård, fostran och utbildning av döva barn och ungdomar,
  • främja stöd och service för döva som behöver,
  • informera om dövas livssituation,
  • verka i enlighet med SDR:s mål och inriktningar,
  • tillsammans med myndigheter och organisationer verka för att förbättra dövas möjligheter att ta del av samhällsutbudet

Likabehandlingsarbete

Stockholms Dövas Förening anser att alla människor har lika värde oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion, trosuppfattning, funktionsförutsättning, sexuell läggning eller ålder. Hos SDF är alla välkomna att känna sig delaktiga utifrån sina individuella möjligheter, resurser och behov. SDF följer Sveriges Dövas Förbunds likabehandlingsplan som ska utgöra ett stöd för SDR och alla tillhörande regionala och lokala organisationer. Målet med likabehandlingsarbetet är att alla människor ska känna sig trygga och välkomna. Arbetet tar sin utgångspunkt från faktorer som antiaudism, antirasism, HBTQ, genus, ålder samt funktionsvariationer. Har du frågor eller synpunkter kring SDF:s arbete kring likabehandling? Vill du rapportera något? Kontakta oss eller fyll i formuläret!

Lämna förslag och feedback
Org. nr: 802000-7046Swish: 123 468 80 99Bankgiro: 336 - 2571