Om Stockholm Dövas Förening

Välkommen till Sveriges största dövförening som följer visionen teckenspråk genom livet!

Föreningen

En mötesplats på teckenspråk

Stockholms Dövas Förenings verksamhet går ut på att döva kan träffas, umgås och göra saker tillsammans i teckenspråkig miljö. Föreningen bedriver informativ, social, kulturell och intressepolitisk verksamhet. På Dövas Hus och SDF:s gård ordnas kurser, föreläsningar, fester, debattkvällar, sportkvällar och mycket mer. Därtill kommer sektioners, klubbars och närstående föreningars verksamhet t.ex. träffar för pensionärer och döva med funktionsvariationer.

Om föreningen

Styrelse & kansli

Styrelsen har i uppdrag att leda verksamheten i överensstämmelse med stadgar och enligt beslut fattade på års- och föreningsmöten. Styrelsen består av en ordförande, vald på ett år i taget och 6 eller 8 ledamöter. Årsmötet beslutar om sex eller åtta ledamöter som väljs två år växelvis.

 

Föreningens personal arbetar på Dövas Hus med föreningens administration, ekonomi, medlemsverksamhet, information, intressepolitik, medlemsvård, caféverksamhet med mera. Personalen svarar dessutom för att alla beslut som fattas av styrelsen verkställs samt håller kontakt med myndigheter och övriga organisationer.

 

 

Valberedningen

Valberedningens uppdrag är att följa styrelsearbetet inom Stockholms Dövas Förening och att till årsmötet förslå lämpliga kandidater till de poster i styrelsen och övriga förtroendevalda roller inom föreningen som skall tillsättas. Valberedningen föreslår också mötesfunktionärer till årsmötet. Valberedningen ska bestå av tre personer, varav en är sammankallande, som väljs på årsmötet.

 

Samordningsgrupp & arbetsgrupper

Stockholms Dövas Förening har tre samordningsgrupper där styrelseledamöter fördelas in för att underlätta styrelsens arbete och rutiner. Varje samordningsgrupp har samordningsansvar för eget verksamhetsområde och tillhörande arbetsgrupper.

 

Stockholms Dövas Förening har arbetsgrupper/verksamhetsinriktade grupper som ligger under samordningsgrupperna. En arbetsgrupp ska bevaka och arbeta för en viss fråga eller ha hand om vissa evenemang inom sitt intresseområde. Varje arbetsgrupp innehåller representant från styrelsen, ideella medlemmar och en från kansliet som arbetar tillsammans. En arbetsgrupp kan bildas i samordningsgrupp eller vid föreningsmöte.

 

Sektioner

Stockholms Dövas Förening har flera sektioner under föreningen. En sektion kan rikta sig mot ett visst fysiskt verksamhetsområde eller ha spetsintresse. En sektion har ingen styrelse utan enbart sektionsledning samt kallar till rådsmöte för vägledande beslut och dialog. Varje medlem i sektion måste också vara medlem hos föreningen.

Organisationsskiss

Stockholms Dövas Förening har tre olika samordningsområden; organisation, verksamhet och intressepolitik. Varje område har sin egna fokus och prioriteringar. Gemensamt är visionen "Teckenspråk genom livet".

Mer om föreningen

Intressepolitik

14 mars 2025

Rapporter från intressepolitiska möten i mars

SDR föreningsforum med tema utbildning
Från SDF var Sebastian Embacher och Elsa Brunemalm på plats. Det var givande dagar i första helgen i mars där Camilla Lindahl och Maria Rudin hade föreläsningspass för oss föreningsrepresentanter kring hur skollagen fungerar och döva barns rättigheter till utbildning på teckenspråk. SDR:s nya intressepolitiska handläggare Tommy Aldergrim hade också ett pass där han berättade om påverkansarbete och hur intressepolitiskt arbete kan bedrivas på lokal nivå. Från SDR:s förbundsstyrelse var Maria Hermanson också med och berättade om SDR:s arbete kring utbildningsfrågor. Helgen hölls i Västanviks folkhögskola, och alla var överens om att det är viktigt att använda skolan mer i dövrörelsens sammanhang.

 

Äldrenätverket
SDF leder ett nätverk som vi har tillsammans med Stockholms Dövas Pensionärsförening, FSDB Stockholm Gotland och seniorboende Måsholmen. Äldrenätverket brukar ha 2-3 möten om året och under detta möte 7 mars diskuterades äldrevägledare Stockholm stad, hur god man fungerar för äldre döva och övriga insatser samt stöd för äldre (t.ex. samhällsvägledning och Dövteamet).

 

Samråd med MFD gällande FN:s rekommendationer
SDF blev via SDR bjudna till Myndigheten för Delaktighets samråd kring FN:s rekommendationer gällande konventionen för personer med funktionsnedsättning, efter förhöret i Geneve 2024. Elsa Brunemalm representerade både SDF samt SDR på mötet 12 mars och lyfte både lokala, regionala samt nationella frågor. Det finns totalt 12 områden som rekommendationerna för förbättring gäller och på mötet lyftes arbete och försörjning för döva, döva barns rätt till förskola och grundskola på teckenspråk och dövas möjlighet till demokratisk delaktighet.

 

Socialförvaltningens referensgrupp
Dessa möten brukar ske en gång per halvår och har olika frågor som fokus. På mötet 13 mars diskuterades bland annat Stockholms stads program ”Bryt upp” för personer som är utsatta för våld i nära relation. Syftet är att ha en samhandläggning och en sammanhållen kedja av stöd. SDF lyfte teckenspråksperspektiven, hur det fungerar med tolk och vikten av stöd på teckenspråk.

Läs mer
Intressepolitik

24 februari 2025

SDF på kommande intressepolitiska möten

SDF:s intressepolitiska arbete fortsätter under våren. Intensiva februari månaden är snart förbi men SDF medverkar ofta på många möten och det finns också flera möten i mars och april inom olika frågor. Det innebär det att vi vill veta vad du som medlem tycker!

 

Har du tankar, idéer, frågor eller feedback inom dessa frågor så dela gärna med dig! Så lyfter SDF detta på olika forum. Om du har något kring annat intressepolitiskt område, kommentera gärna också! Dela med dig genom att maila SDF:s intressepolitiska ansvarig på elsa@stockholmsdf.se eller ring bildtelefon på sdf@ectalk.se. Vill du ringa FaceTime eller via whatsapp kan du boka tid via mail.

 

Kommande intressepolitiska möten
28/2-2/3 SDR:s föreningsforum med tema utbildning
6/3 Tjänsteråd (Iris Hadar med fokus på arbetsmarknadsfrågor)
7/3 Äldrenätverket (SDF med SDP, FSDB Stockholm Gotland och seniorboende Måsholmen)
13/3 Socialförvaltningens referensgrupp
31/3 Kommunstyrelsens råd för funktionshinderfrågor
1/4 Program för stöd till anhöriga (Stockholms stad)
9/4 Referensgruppsmöte kring framtidens socialtjänst
10/4 Dialogmöte med Dövteamet och Dövblindteamet

 

Vi vill också tipsa om nästa intressepolitisk AW som blir fredag 25 april på Dövas Hus! Denna AW sker i samverkan med SDP och har främst äldrefrågor i fokus.

 

Tack att du bidrar till SDF:s intressepolitiska arbete!

Läs mer

Ändamål och vision

Teckenspråk genom livet

Alla individer med hörselnedsättning, oavsett grad och tekniskt hjälpmedel, ska ha rätt till teckenspråk från födseln till ålderdom. Anhöriga ska också få rätt till teckenspråk. Teckenspråk är verktyget för fullständig kommunikation utan några hinder. Enligt Stockholms Dövas Förenings stadgar är ändamålet för föreningen;

 

  • tillvarata dövas teckenspråkiga, kulturella och sociala rättigheter,
  • främja social samvaro bland döva,
  • arbeta för god kvalité inom vård, fostran och utbildning av döva barn och ungdomar,
  • främja stöd och service för döva som behöver,
  • informera om dövas livssituation,
  • verka i enlighet med SDR:s mål och inriktningar,
  • tillsammans med myndigheter och organisationer verka för att förbättra dövas möjligheter att ta del av samhällsutbudet

Likabehandlingsarbete

Stockholms Dövas Förening anser att alla människor har lika värde oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion, trosuppfattning, funktionsförutsättning, sexuell läggning eller ålder. Hos SDF är alla välkomna att känna sig delaktiga utifrån sina individuella möjligheter, resurser och behov. SDF följer Sveriges Dövas Förbunds likabehandlingsplan som ska utgöra ett stöd för SDR och alla tillhörande regionala och lokala organisationer. Målet med likabehandlingsarbetet är att alla människor ska känna sig trygga och välkomna. Arbetet tar sin utgångspunkt från faktorer som antiaudism, antirasism, HBTQ, genus, ålder samt funktionsvariationer. Har du frågor eller synpunkter kring SDF:s arbete kring likabehandling? Vill du rapportera något? Kontakta oss eller fyll i formuläret!

Lämna förslag och feedback
Org. nr: 802000-7046Swish: 123 468 80 99Bankgiro: 336 - 2571