Om Stockholm Dövas Förening

Välkommen till Sveriges största dövförening som följer visionen teckenspråk genom livet!

Föreningen

En mötesplats på teckenspråk

Stockholms Dövas Förenings verksamhet går ut på att döva kan träffas, umgås och göra saker tillsammans i teckenspråkig miljö. Föreningen bedriver informativ, social, kulturell och intressepolitisk verksamhet. På Dövas Hus och SDF:s gård ordnas kurser, föreläsningar, fester, debattkvällar, sportkvällar och mycket mer. Därtill kommer sektioners, klubbars och närstående föreningars verksamhet t.ex. träffar för pensionärer och döva med funktionsvariationer.

Om föreningen

Styrelse & kansli

Styrelsen har i uppdrag att leda verksamheten i överensstämmelse med stadgar och enligt beslut fattade på års- och föreningsmöten. Styrelsen består av en ordförande, vald på ett år i taget och 6 eller 8 ledamöter. Årsmötet beslutar om sex eller åtta ledamöter som väljs två år växelvis.

 

Föreningens personal arbetar på Dövas Hus med föreningens administration, ekonomi, medlemsverksamhet, information, intressepolitik, medlemsvård, caféverksamhet med mera. Personalen svarar dessutom för att alla beslut som fattas av styrelsen verkställs samt håller kontakt med myndigheter och övriga organisationer.

 

 

Valberedningen

Valberedningens uppdrag är att följa styrelsearbetet inom Stockholms Dövas Förening och att till årsmötet förslå lämpliga kandidater till de poster i styrelsen och övriga förtroendevalda roller inom föreningen som skall tillsättas. Valberedningen föreslår också mötesfunktionärer till årsmötet. Valberedningen ska bestå av tre personer, varav en är sammankallande, som väljs på årsmötet.

 

Samordningsgrupp & arbetsgrupper

Stockholms Dövas Förening har tre samordningsgrupper där styrelseledamöter fördelas in för att underlätta styrelsens arbete och rutiner. Varje samordningsgrupp har samordningsansvar för eget verksamhetsområde och tillhörande arbetsgrupper.

 

Stockholms Dövas Förening har arbetsgrupper/verksamhetsinriktade grupper som ligger under samordningsgrupperna. En arbetsgrupp ska bevaka och arbeta för en viss fråga eller ha hand om vissa evenemang inom sitt intresseområde. Varje arbetsgrupp innehåller representant från styrelsen, ideella medlemmar och en från kansliet som arbetar tillsammans. En arbetsgrupp kan bildas i samordningsgrupp eller vid föreningsmöte.

 

Sektioner

Stockholms Dövas Förening har flera sektioner under föreningen. En sektion kan rikta sig mot ett visst fysiskt verksamhetsområde eller ha spetsintresse. En sektion har ingen styrelse utan enbart sektionsledning samt kallar till rådsmöte för vägledande beslut och dialog. Varje medlem i sektion måste också vara medlem hos föreningen.

Organisationsskiss

Stockholms Dövas Förening har tre olika samordningsområden; organisation, verksamhet och intressepolitik. Varje område har sin egna fokus och prioriteringar. Gemensamt är visionen "Teckenspråk genom livet".

Mer om föreningen

Dövas rättigheter

14 maj 2025

UTTALANDE: Teckenspråkiga barn förtjänar samma framtid – nu måste kommunerna ta sitt ansvar

Den 14 maj firar vi det svenska teckenspråkets dag, men denna dag kommer med en bitter eftersmak. Tänk dig hur det skulle kännas att som barn inte kunna kommunicera med sina kompisar och pedagoger. Detta är verkligheten för många döva och hörselskadade barn.

 

I Sverige talar vi ofta om alla barns rätt till en bra start i livet. Trots det glömmer vi gång på gång en viktig grupp: döva och hörselskadade barn. Kommunerna i Stockholms län förvägrar ofta vad dessa barn har rätt till: tillgång till en förskola där personalen och barn talar deras språk – svenskt teckenspråk. Rätten till svenskt teckenspråk är avgörande för deras språkliga, sociala och emotionella utveckling. Är det rättvist att dessa barn och deras familjer ska behöva kämpa för något så grundläggande som rätten till sitt eget språk?

 

För fem år sedan fanns tre förskolor i Stockholmsområdet som erbjöd förskoleverksamhet på svenskt teckenspråk. Idag återstår bara en – förskolan Mariedal. Medan hörande barn har många alternativ att välja mellan, står döva och hörselskadade barn inför en enda möjlighet. Det är därför viktigare än någonsin att bevara förskolan Mariedals verksamhet och säkerställa att dessa barn faktiskt får tillträde till den. Enligt Barnkonventionen och FN-konventionen har barn rätt till ett fullvärdigt liv med samma möjligheter som andra barn, inklusive utbildning och omsorg på sitt modersmål. Varför glöms detta bort när det gäller döva och hörselskadade barn

 

Enligt läroplanen för förskolan samt skollagen har barn som har ett annat modersmål än svenska – däribland svenskt teckenspråk – rätt till stöd i sitt språk. Det innebär också att förskolan har ett ansvar att främja barnets språkutveckling i både svenskt teckenspråk och svenska. Trots det vittnar flera familjer om att de nekats plats på Mariedal, fastän förskolan tar emot barn med hörselnedsättning från andra kommuner.
Problemet är att det saknas ett kommunöverskridande avtal i Stockholms län som garanterar platser för döva barn och finansieras av hemkommunerna. I praktiken tvingar dessa barn att gå på närliggande förskolor där ingen talar deras språk.

 

Svenskt teckenspråk är mer än ett kommunikationsmedel – det är ett modersmål för många barn och vuxna i Sverige. Språk är grunden för lärande, identitet och tillhörighet. Barn behöver få vistas i en miljö, med andra barn och vuxna som de kan kommunicera med. Framför allt handlar det om barnets bästa – något som enligt artikel 3 i Barnkonventionen alltid ska sättas i främsta rummet. Hur annars kan vi kalla oss ett rättvist samhälle, om vi inte ens kan erbjuda utbildning på barnens egna språk?

 

Vi investerar i framtiden för alla barn – varför ska vissa barns rättigheter vara undantagna? Det är hög tid att kommunerna i Stockholms län tar sitt ansvar och säkerställer att alla barn, oavsett hörsel, får en likvärdig start i livet och med tillgång till förskola på svenskt teckenspråk.

 

Stockholms Dövas Förening &  Stockholms Dövas Ungdomsråd

Läs mer
Svenskt teckenspråk

13 maj 2025

Svenska teckenspråkets dag

Självklart ska vi fira det svenska teckenspråkets dag! Onsdagen den 14 maj bjuder vi till ett firande på Dövas Hus med två olika program. Det blir föreläsningar, författarssamtal, presentation av årets tecken (ISOF), bokrelease, utdelning av vår fina Albert Bergs utmärkelse och TSP QUIZ.

 

Seminariet ”Med utblick på svenskt teckenspråk 2025” kl 14.00-15.00 sker i hybrid format och du kan välja vara på plats eller följa med på distans!
Seminarieprogrammet hittar du
här
Länk till Zoom Webinar: klicka här!

 

Kvällens program börjar kl 17.30 (endast fysiskt) på Dövas Hus börjar kl 17.30 med bokrelease, utdelning av vår fina Albert Bergs utmärkelse och TSP QUIZ med Magnus Ryttervik, Krister Schönström och Jenny Ryttervik!

 

Babylek med Svenska kyrkan finns kl 13.00-15.00 och från kl 17.00-20.00 har vi en pysselhörna. Café & bar albert har öppet kl 13.00-21.00.

Hjärtligt välkommen!

Läs mer
Intressepolitik

07 maj 2025

Rapporter från intressepolitiska möten i april

Stöd till anhöriga (1 april)
Från SDF medverkade Elsa Brunemalm på mötet med äldreförvaltningen och socialförvaltningen gällande Stockholms stads nyreviderade program för stöd till anhöriga. Med stöd avses det bland annat anhöriga till personer som är äldre eller har funktionsnedsättning. Fokus är också på barn (0-17 år) som anhöriga.

SDF lyfte vikten av stöd på teckenspråk, och att det både finns döva stödsökande samt döva som anhöriga. Det finns alltså många aspekter kring anhöriga. SDF lyfte också behovet av teckenspråkig webb då Stockholms stad samlar mycket av informationen på webbplatsen samt att det behöver finnas en form av checklista om förvaltningen träffar döva i någon form, t.ex för någon som nyss blivit anhörig till en närstående.

 

Dialogmöte med Dövteamet och Dövblindteamet (10 april)
SDF och FSDB Stockholm Gotland har regelbundna dialogmöten för att fördjupa i gemensamma frågor. Under mötet i april diskuterades flera viktiga frågor som Statens servicecenter, arbetsmarknaden och språkdeprivation samt barnens rätt till språk under de första levnadsåren. Vi diskuterade även det stora behovet av boendestödjare och gode män/förvaltare.

Mötet diskuterade också Dövteamet och Dövblindteamets hemsida där de nu ser över förbättringsmöjligheter och inkludering av videor. De informerade även att rent organisatoriskt kommer Syncentralen, Döv-och dövblindteamet, Tolkcentralen och Taltjänst bli en sektion. Uppdragen är och avtalen är detsamma för verksamheterna.  Det gäller från 1 maj.

 

Studiebesök Mariedal förskola (14 april)
Som del av arbetet för att alla barn med hörselnedsättning ska ha rätt till förskola på teckenspråk har SDUR och SDF initierat till ett studiebesök på förskolan Mariedal (tidigare Havet) på Kungsholmen. Elsa Brunemalm besökte förskolan och träffade pedagogerna för ett bra samtal. Vi alla är överens om att svenskt teckenspråk väger tyngst för barnen och att barn från alla kommunerna i Stockholm måste få rätt att gå på en förskola på teckenspråk där Mariedal har en nyckelfunktion då förskolan idag är enda i Stockholm som erbjuder en teckenspråkig avdelning. SDF och SDUR vill tacka Mariedal för ett trevligt studiebesök – och fortsätter arbetet med förskolefrågan.

 

Forum funktionsrätt: skola (24 april)
Funktionsrätt i Stockholms stad arrangerade ett samtal på Tranströmerbiblioteket där politikerna Tina Kratz (V), ledamot i utbildningsnämnden, samt oppositionsborgarråden Jan Jönsson (L) och Andrea Hedin (M) diskuterade hur skolan fungerar för elever med funktionsnedsättning och hur det borde fungera. Från SDF var Isabel Ekman och Elsa Brunemalm på plats.

 

SDF:s kommande intressepolitiska händelser
13/5 Samverkansmöte med Tolkcentralen
14/5 Seminarium: med utblick på svenskt teckenspråk 2025 (öppet för alla!)
15/5 Socialnämnden och äldrenämndens råd för funktionshinderfrågor
19/5 Kommunstyrelsens råd för funktionshinderfrågor
22/5 Informationskväll på Dövas Hus om olika stödverksamheter i Stockholm (öppet för alla!)
23/5 Möte med Överförmyndarförvaltningen gällande döva gode män
27/5 Funktionsrätt i Stockholms län: 10 år med barnombudsmannen (öppet för alla!)
2/6 Socialförvaltningens referensgrupp för den nya socialtjänstlagen
11-12/6 Järvaveckan (vi behöver ambassadörer, mer information kommer)

 

Vill du ha flera intressepolitiska träffar eller har du funderingar/feedback inom det intressepolitiska arbetet? Eller vill du vara med och representera SDF?

Kommentera gärna! Eller dela med dig genom att maila SDF:s intressepolitiska ansvarig på elsa@stockholmsdf.se eller ring bildtelefon på sdf@ectalk.se. Vill du ringa FaceTime eller via whatsapp kan du boka tid via mail.

Tack att du bidrar till SDF:s intressepolitiska arbete!

Läs mer
SDR kongress

24 april 2025

Summering av medlemskvällarna inför SDR:s kongress

Summering av medlemskvällarna inför SDR:s kongress

 

Under de senaste medlemskvällarna har SDF:s kongressombud arbetat intensivt med att förbereda inför SDR:s kongress i juni. En viktig punkt har varit att diskutera och presentera nomineringslistan för förbundsordförande och förbundsstyrelsen. Efter dialoger och interna samtal beslutades det att föreslå Elsa Brunemalm som motkandidat till posten som förbundsordförande. Dessutom föreslogs Joakim Hagelin Adeby som kandidat till förbundsstyrelsen, utöver den lista som förbundets valberedning tagit fram.

Under en av medlemskvällarna presenterades tre olika kandidater till förbundsordförandeposten: Pia Johnson Sederholm och Joakim Hagelin Adeby via video, samt Elsa Brunemalm som var på plats. Majoriteten av medlemmarna uttryckte sitt stöd för Elsa Brunemalm som motkandidat.

Joakim Hagelin Adeby meddelade dock att han inte är intresserad av att sitta med som ledamot. Ombudsgruppen kommer att arbeta vidare med nya namnförslag till ledamöter och har även påbörjat dialog med andra föreningars ombud.

En annan viktig punkt under medlemskvällarna var att gå igenom SDR:s VB-förslag till arvoden. Kongressombuden presenterade sina perspektiv och olika frågeställningar kring arvoden, vilket stödjdes av medlemmarna på plats.

Efter två medlemskvällar och interna diskussioner har SDF:s kongressombud beslutat att skicka in Elsa Brunemalm som motkandidat till förbundsordförandeposten. Arbetet med att hitta ytterligare personer till styrelsen pågår, med målet att ha totalt 9 ledamöter.

 

Vid den senaste medlemskvällen fokuserade vi på motioner och propositioner inför kongressen. Det var bra diskussioner utifrån dessa och ombudsgruppen har fått en uppfattning om vad medlemmarna tycker.

 

Arbetsgruppen kongressombud har inga planer på fler medlemskvällar just nu, då vi känner att vi har en uppfattning om vad medlemmarna tycker om nomineringslistan samt motionerna och propositionerna. Ifall det skulle förekomma ny information eller uppgifter fram till kongressen i juni, kommer kongressombuden att överväga och genomföra medlemskväll/ar för att få in feedback ifall det skulle behövas.

 

Läs mer om SDF:s arbetsgrupp kongressombud och dess arbete här!

Länk till SDR:s kongress sida hittar ni här: Kongress 2025 – Sveriges Dövas Riksförbund

Läs mer

Ändamål och vision

Teckenspråk genom livet

Alla individer med hörselnedsättning, oavsett grad och tekniskt hjälpmedel, ska ha rätt till teckenspråk från födseln till ålderdom. Anhöriga ska också få rätt till teckenspråk. Teckenspråk är verktyget för fullständig kommunikation utan några hinder. Enligt Stockholms Dövas Förenings stadgar är ändamålet för föreningen;

 

  • tillvarata dövas teckenspråkiga, kulturella och sociala rättigheter,
  • främja social samvaro bland döva,
  • arbeta för god kvalité inom vård, fostran och utbildning av döva barn och ungdomar,
  • främja stöd och service för döva som behöver,
  • informera om dövas livssituation,
  • verka i enlighet med SDR:s mål och inriktningar,
  • tillsammans med myndigheter och organisationer verka för att förbättra dövas möjligheter att ta del av samhällsutbudet

Likabehandlingsarbete

Stockholms Dövas Förening anser att alla människor har lika värde oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion, trosuppfattning, funktionsförutsättning, sexuell läggning eller ålder. Hos SDF är alla välkomna att känna sig delaktiga utifrån sina individuella möjligheter, resurser och behov. SDF följer Sveriges Dövas Förbunds likabehandlingsplan som ska utgöra ett stöd för SDR och alla tillhörande regionala och lokala organisationer. Målet med likabehandlingsarbetet är att alla människor ska känna sig trygga och välkomna. Arbetet tar sin utgångspunkt från faktorer som antiaudism, antirasism, HBTQ, genus, ålder samt funktionsvariationer. Har du frågor eller synpunkter kring SDF:s arbete kring likabehandling? Vill du rapportera något? Kontakta oss eller fyll i formuläret!

Lämna förslag och feedback
Org. nr: 802000-7046Swish: 123 468 80 99Bankgiro: 336 - 2571